Blog – Talent? Ikke?

Blog – Talent? Ikke?

Waar denk jij aan bij het woord ‘talent’? Waarschijnlijk heb je er een positieve associatie mee. Het heeft iets te maken met ergens heel goed in zijn, in uitblinken zelfs. Het is iets bijzonders.

Talent: een woord met lading
Juist dat bijzondere maakt dat het woord ook lading heeft. Als ik jongeren op de man af vraag ‘Wat zijn jouw talenten?’ dan schrikken ze zich een hoedje. Hoezo ‘jouw talenten’, heb ik die dan? Ik ben vast wel ergens goed in, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat ik talent heb. Want talent is een groot ding. En ik ben eigenlijk maar heel gewoon.

Niet zo gek, die reactie van jongeren. Het woord ‘talent’ wordt in onze maatschappij vaak gebruikt voor mensen die opvallende prestaties leveren. Topsporters, acteurs, zangers, dansers, Nobelprijswinnaars. Zij komen met hun prestaties in programma’s op tv of in het nieuws en hebben een hele schare fans achter zich.

Binnen het onderwijs wordt het woord ‘talent’ gebruikt om leerlingen aan te duiden die excelleren in bepaalde vakken of taken. De wiskundeknobbels, de hoogbegaafden, de uitblinkers in sport of creatieve vakken. Voor hen worden op steeds meer scholen speciale programma’s ontwikkeld om hen te stimuleren verder te groeien in datgene waar ze zo goed in zijn.

Dus als je het zo bekijkt is talent inderdaad een woord met een lading. Het is iets dat voor maar weinig mensen is weggelegd. Ontzettend handig als je talent hebt, want dan kun je iets bijzonders bereiken. Heb je het niet, dan heb je pech. Je zult dan altijd een beetje in de middelmatigheid blijven hangen. Je bent wel ergens goed in, maar nergens héél goed in.

Toch?

Nee! Niet waar! Ik wil nu graag even van de gelegenheid gebruik maken om van de daken te schreeuwen:

Iedereen heeft talent!

Jazeker, jij ook! Meerdere zelfs. En die leerling die alleen maar onvoldoendes haalt op school heeft ze ook. En die puber die bij jou thuis weinig anders doet dan gamen of op de bank hangen ook. Het kan zijn dat je de talenten niet ziet, maar ze zijn er wel.

Dus zo bijzonder is het hebben van talent niet. Iedereen heeft het. Maar jouw unieke combinatie van talenten maakt jou wel bijzonder, anders dan anderen.

Je bént geen talent, je hébt talent
Nog wel goed om even op te merken: Je bént geen talent, maar je hébt talent. Talenten zijn eigenschappen die je al bij je geboorte hebt meegekregen. Je raakt ze niet kwijt, al zou je het willen. Toch heb je er niet zomaar plezier van. Als je ze niet gebruikt, doen ze ook niks voor je. Je kunt een ontzettend empathisch persoon zijn, als je alleen op een onbewoond eiland zit zonder wifi of telefoon, dan gebruik je dit talent niet. Als je in je werk alleen maar bezig bent met data invoeren in Excel dan komt je organisatietalent niet tot zijn volle recht.

Wat zijn je talenten?
Zit je nu bij jezelf te zoeken ‘waar zitten mijn talenten dan?’ en zie je ze nog niet meteen? Dat kan kloppen. Dat wat jou heel gemakkelijk afgaat, valt je niet op. Je doet iets van nature op die manier en hebt niet eens door hoe goed je dat doet. Totdat iemand anders je erop wijst. Dan besef je ineens dat het kennelijk niet zo vanzelfsprekend is, dat niet iedereen dat kan.

Als je nog geen idee hebt waar je talenten liggen, dan wil ik je aanmoedigen (ja, want aanmoedigen is één van mijn talenten) naar ze op zoek te gaan. Het kennen en inzetten van talenten levert je heel wat positiefs op, zoals zelfvertrouwen, motivatie, energie en (werk)plezier. De moeite van het ontdekken waard dus!

Verder lezen over het ontdekken van talenten
In dit artikel lees je tips voor hoe je je talenten kunt ontdekken. Je kunt je ook inschrijven voor mijn mails met inspiratie en tips voor talentgericht werken.

Ook kun je mijn gratis e-book downloaden. Dit is een verslag van mijn gesprekken met jongeren over het ontdekken en inzetten van hun talenten. En of ze daarbij ondersteund worden door hun ouders en school (tipje van de sluier: nauwelijks!). Wil jij ze daarbij helpen? In mijn e-book tref je hiervoor inspiratie en concrete tips aan. Veel plezier ermee!