Artikel – 5 tips om je talenten te ontdekken

Artikel – 5 tips om je talenten te ontdekken

Heb je geen idee wat jouw talenten zijn? Of misschien heb je wel vage vermoedens, maar weet je het niet zeker? Ga dan op talentontdekkingstocht!

Dan vraag je je misschien af: hoe ontdek ik mijn talenten eigenlijk?

Met de volgende 5 tips kun je direct aan de slag om jouw talenten boven tafel te krijgen. Niets zo leuk als eens lekker naar de positieve kanten van jezelf te kijken, dus snel aan de slag!

Tip 1. Stel jezelf de vraag: Wanneer voel ik me als een vis in het water?

In welke situaties heb je het gevoel dat je helemaal op je plek zit? Dat je iets geweldig leuks aan het doen bent en er alles van jezelf in kwijt kunt? Wat ben je dan aan het doen? Met wie ben je? En waar? Als je dit soort situaties gaat analyseren, kom je tot aanknopingspunten die iets zeggen over je interesses, talenten en drijfveren.

Tip 2. Vraag jezelf af: Wanneer vliegt de tijd voor mij?

Als je je talenten inzet in de juiste context kom je in een ‘flow’. Alles lijkt vanzelf te gaan. Je gaat zo in je activiteit op, dat je je na een tijd ineens realiseert: is het al zo laat? Daarom is het interessant na te gaan in welke situaties de tijd lijkt te vliegen.

Tip 3. Bedenk waar anderen je hulp bij vragen.

Waar weten anderen jou voor te vinden? Voor welke ondersteuning komen ze altijd bij jou terecht? Dat zegt waarschijnlijk iets over waar je heel goed in bent en wat jou weinig moeite kost.

Tip 4. Vraag aan anderen wat zij als jouw talenten zien.

Dat wat jou heel gemakkelijk afgaat valt jou zelf vaak niet op, maar anderen merken het wel! Want zij hebben niet dezelfde talenten en zien met bewondering dat het jou zo weinig moeite kost. Vraag daarom meerdere mensen in jouw omgeving wat zij als jouw talenten zien. Kies daarvoor mensen uit verschillende contexten, dus je vrienden, familie, collega’s, baas en teamgenoten van de sportclub. Zo krijg je een mooi totaalplaatje van de talenten die je in verschillende situaties inzet.

Tip 5. Doe een talententest.

Er zijn allerlei gratis en betaalde tests te vinden waarmee je een beeld kunt krijgen van jouw talenten. Even googelen en je komt ze allemaal tegen. De resultaten geven een indruk van je talenten. Meestal herken je je – soms na enig nadenken – in de uitslag. Bedenk wel: een test heeft altijd zijn beperkingen. Neem de resultaten niet als absolute waarheid aan, maar zie ze als een mooi startpunt om over je talenten na te denken en te praten met anderen.